Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Γράφω σε έγγραφο google


Για να γράψουμε κάποιο κείμενο στον υπολογιστή μας, για να ετοιμάσουμε μια παρουσίαση (power point), για να κάνουμε μια σειρά υπολογισμών, για να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων υπάρχουν διάφορα προγράμματα που γενικώς ονομάζονται σουίτες γραφείου. Κάποια από αυτά πρέπει να τα αγοράσουμε, π.χ. Microsoft Office με τα γνωστά word (κειμενογράφος), excel (λογιστικά φύλλα) power point (παρουσιάσεις) βάση δεδομένων (access). Υπάρχουν όμως και δωρεάν σουίτες όπως η LibreOffice και η OpenOffice. Όλα αυτά (είτε με αγορά είτε δωρεάν) πρέπει να τα εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Για να λειτουργήσουν δε χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο.


Τα τελευταία όμως χρόνια αναπτύχθηκαν εργαλεία τα οποία και είναι δωρεάν και δε χρειάζεται να τα εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε είναι σύνδεση στο διαδίκτυο. Δύο από αυτά τα προγράμματα είναι το Microsoft Office Online και τα Google έγγραφα.
Τα προγράμματα αυτά αποθηκεύουν τα αρχεία μας στο «Σύννεφο» (Cloud). Επειδή εμείς όμως δεν πετάμε στα σύννεφα, για να νομίσουμε ότι αποθηκεύονται στο σύννεφο, τα αρχεία μας αποθηκεύονται στους υπολογιστές της Microsoft ή της Google.

Καλύτερο ίσως είναι της Microsoft. Επειδή όμως είδατε στην τάξη να χρησιμοποιώ τα έγγραφα Google, σήμερα θα googloμιλήσουμε

Για να χρησιμοποιήσουμε τα έγγραφα της Google, χρειάζεται να έχουμε ένα λογαριασμό google. Αυτόν τον αποκτάμε αυτόματα κάνοντας εγγραφή στο Gmail.
(Μπορούμε όμως να αποκτήσουμε λογαριασμό στη Google, διατηρώντας το δικό μας mail.)

Πώς μπαίνουμε στα έγγραφα Google;
Αφού αποκτήσαμε λογαριασμό Google, ανοίγουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης (mozilla firefox ή Chrome ή οτιδήποτε άλλο. Αν έχουμε Chrome κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα και έχουμε περισσότερες επιλογές. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε Chrome.

1. Ανοίγοντας μια καρτέλα στον Chrome πατάμε στο σημείο που δείχνει το μπλε βέλος στην παρακάτω φωτογραφία και επιλέγουμε drive


(Αν δεν χρησιμοποιούμε Chrome, πληκτρολογούμε στη γραμμή διεύθυνσης «Google έγγραφα»)

Αν δεν είμαστε συνδεδεμένοι θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε. Στη συνέχεια θα ανοίξει το drive κι εκεί επιλέγουμε από τα αριστερά της σελίδας νέο και θα ανοίξει ένα παράθυρο όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα

Εκεί επιλέγουμε Έγγραφα Google και εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα

Στο πάνω αριστερό μέρος που γράφει «Έγγραφο χωρίς τίτλο» πληκτρολογούμε τον τίτλο με τον οποίο θέλουμε να αποθηκευτεί το έγγραφό μας. Και αρχίζουμε να γράφουμε όπως και στο word.
Δε χρειάζεται να πατάμε κάποιο κουμπί για να αποθηκεύουμε, γιατί τα πάντα αποθηκεύονται μόνα τους!

Αφού τελειώσουμε με το κείμενο μας και το κλείσουμε, μπορούμε να το ξαναβρούμε πηγαίνοντας στο drive.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η φωνητική πληκτρολόγηση. Με έχετε δει να το κάνω στην τάξη. Εμείς μιλάμε κι εκείνο γράφει. Για να το βρείτε, πατάτε το μενού «Εργαλεία» και στη συνέχεια «Φωνητική πληκτρολόγηση» ή τον συνδυασμό των πλήκτρων Ctrl+Shif+S. (Το εργαλείο αυτό υποστηρίζεται μόνο όταν χρησιμοποιούμε τον Chrome.)

Αυτά τα λίγα και σημαντικά. Ξεκινήστε τις δοκιμές.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιλέξτε από το Υποβολή σχολίου ως Ανώνυμος/η
Μην ξεχάσετε τα στοιχεία σας (Επώνυμο, Όνομα, Τμήμα)
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί, αλλά δε θα είναι ορατό.